Perlepasan faraj – bila anda perlu bimbang tentang keputihan anda?

Perlepasan faraj – bila anda perlu bimbang tentang keputihan anda?

Keputihan adalah rembesan yang dihasilkan oleh kelenjar dalam serviks dan faraj yang membantu untuk membersihkan faraj. Rembesan biasa sering jelas, susu putih dan tidak berbau.

Setiap wanita, selepas permulaan akil baligh, akan mengalami keputihan. Jumlah dan jenis keputihan yang dialami oleh setiap wanita mungkin jauh berbeza. Mana anda berada dalam kitaran haid dan juga kehamilan boleh mempengaruhi perlepasan faraj anda.

Biasanya pada pertengahan kitaran haid, kira-kira pada hari 14-16, anda mungkin mengalami penambahan dalam keputihan anda yang kelihatan dan berasa seperti konsistensi telur putih. Ini dikaitkan dengan ovulasi (apabila telur dilepaskan dari ovari anda). Kadang-kadang, ini boleh disertai dengan sedikit pendarahan dari faraj (pertengahan kitaran pendarahan), yang tidak berbahaya. Fasa ini juga dikenali sebagai ‘tingkap kesuburan’ di mana anda boleh menjadi hamil. Oleh itu, mengesan keputihan anda boleh menjadi salah satu cara yang berguna untuk mengesan apabila anda ovulate.

Bila anda perlu bimbang?
Secara umum, apabila terdapat perubahan dalam warna, konsistensi atau bau keputihan yang biasa, ia biasanya menunjukkan kehadiran jangkitan; seperti kandidiasis (yis / seriawan faraj), bakteria vaginosis, trichomoniasis, Chlamydia, gonorea, dan lain-lain.
Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa tidak semua jangkitan faraj adalah jangkitan seksual. Contoh bukan seksual jangkitan termasuk candidiasis dan bakteria vaginosis, yang boleh menjejaskan mana-mana wanita tanpa mengira sama ada anda aktif secara seksual.
Sebaliknya, jangkitan seperti trichomoniasis, Chlamydia dan gonorea dianggap jangkitan kelamin.

Oleh itu, adalah penting untuk memberitahu doktor anda jika anda aktif secara seksual untuk membantu dalam penyiasatan dan rawatan bagi gejala- gejala anda.

Mengapa penting untuk mendapatkan rawatan atau pemeriksaan?

Selain menyebabkan gejala-gejala lain seperti gatal, kemerahan, kerengsaan kulit, sakit faraj, sakit semasa hubungan seks,  pendarahan selepas hubungan seks atau pendarahan di antara waktu haid, ia adalah penting untuk perlepasan faraj yang tidak normal diperiksa dan dirawat. Ini penting kerana jangkitan yang tidak dirawat bukan sahaja boleh dipindahkan kepada pasangan seksual anda, tetapi boleh membawa kepada penyakit keradangan pelvis, yang seterusnya boleh maju ke isu-isu lain seperti sakit jangka panjang pelvis dan kemandulan.
Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai keputihan anda, bimbang ia tidak biasa atau perasan perubahan dalam corak dan bau pelepasan faraj biasa anda, sila berjumpa dengan doktor anda atau layari klinik kami untuk mendapatkan nasihat dan penilaian lanjut. Doktor anda akan menentukan sama ada ujian seperti ujian darah atau ujian swab yang diperlukan. Jika jangkitan dikesan, jangan bimbang kerana majoriti jangkitan ini boleh dirawat dengan mudah.

Bagi pesakit wanita yang lebih suka doctor wanita, kita mempunyai  2 doktor wanita yang berdedikasi untuk memenuhi keperluan perubatan anda.

Kami ada dua lokasi terletak di Robertson Walk, DUO Galleria, Novena dan Scotts (Pacific Plaza).

Kami juga buka pada hari Sabtu dan Ahad.